אלצהיימר

מחלת האלצהיימר (AD) מביאה לדמנציה המתבטאת בליקוי קוגניטיבי חמור ומתקדם. שקיעה של רובדי עמילואיד בטא (Aβ) ויצירת סבכים נוירו־פיברילריים (NFT) ידועים כסימני ההיכר הפתולוגיים העיקריים של אלצהיימר, אולם עדויות שהצטברו מוכיחות כי דלקת עצבית היא כוח מניע בהתקדמות המחלה. מחקרים שבחנו שימוש בתרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות (NSAID) בחולי אלצהיימר העלו תוצאות מעורבות, שבהן סיבות בטיחות ותוצאות שליליות נותרו הנושאים העיקריים. עם זאת, הכוונה לדלקת עצבית בניהול אלצהיימר היא רלוונטית, בייחוד בהתחשב בשימוש במוצרים טבעיים עם פעילות אנטי־דלקתית חזקה ורעילות נמוכה שהוכחו כמועילים במחקרים חוץ־גופיים ובמבחנות במעבדה. פטריות מרפא זוכות לעניין רב בהיבטים של תחזוקת הבריאות ומניעת מחלות בשל התכולה התזונתית הגדולה ותכונותיהן הפרמקולוגיות המגוונות.

הפעילויות האנטי־נוירו־דלקתיות של רכיבים ביו־אקטיביים בפטריות מרפא במודלים שונים הביאו למסקנות הבאות: תמציות ותרכובות מפטריות מרפא – כולל Hericium erinaceus, Antrodia camphorata, Ganoderma spp, Cordyceps spp ו־Armillaria mellea – הפגינו פעילות נוגדת דלקת עצבית באמצעות דיכוי שחרור של מתווכים עצביים דלקתיים.

לצד היעילות, הבטיחות וההיסטוריה הארוכה ברפואה המסורתית, יש להמשיך ולחקור את פטריות המרפא כחלופה לטיפול באלצהיימר.

היפרכולסטרולמיה הוערכה כאחד הגורמים הפתומכניסטיים של מחלת האלצהיימר, ההפרעה הנוירודגנרטיבית השכיחה ביותר המשפיעה על זיכרון ויכולות למידה. במחקר שפורסם בשנת 2020, נחקרה ההשפעה המיטיבה של תמצית מים חמים (HWE) מפטריות ריישי על הזיכרון והביצועים ההתנהגותיים הקשורים ללמידה של חולדות עם היפרכולסטרולמיה וחולדות עם אלצהיימר באמצעות מבוך המים של מוריס (MWM). ממצאי המחקר העידו על שיפור התנהגותי הקשור ללמידה מרחבית ולזיכרון של החולדות שניזונו מהתמצית בהשוואה לחולדות שלא קיבלו אותה. לפיכך, השימוש בפטריות המרפא ריישי נראה מבטיח בעמידתו בפתוגנזה של מחלת אלצהיימר הנגרמת בידי היפרכולסטרולמיה.

אחד הגורמים העיקריים למחלת האלצהיימר (AD) הוא תעוקה (לחץ, סטרס) חמצונית, המאיצה את רובד ה־β־עמילואיד פפטיד (AP) ואת הצטברות הסבך הנוירופיברילרי במוח. ידוע כי פטריית מלך היער עשירה בנוגדי חמצון, בהם ארגותיונאין, אדנוזין ופוליפנול, היכולים להפחית הזדקנות הקשורה ללחץ חמצוני. מטרת המחקר הייתה לחקור את ההרכב הקרוב והתפקודי של פטריית מלך היער ולהעריך את ההשפעות הקוגניטיביות של מינון נמוך (LPE), בינוני (MPE) וגבוה (HPE) בטיפול בחולי אלצהיימר הנגרם בידי Aβ. בעכברים שניזונו מפטריית מלך היער במשך שישה שבועות לא נצפו השפעות שליליות על עלייה במשקל הגוף, על יעילות בצריכת המזון, על פרמטרים ביוכימיים בסרום ועל מאפיינים היסטופתולוגיים של הכבד והכליות. יתרה מכך, הוכח כי פטריית מלך היער מעכבת ניוון מוח. משימות התנהגותיות של זיכרון הראו ש־LPE, MPE ו־HPE הפחיתו באופן מובהק את חביון הבריחה והמרחק, לצד שיפור ני בחוסר הזיכרון. 

מחלת אלצהיימר (AD) ומחלות לב וכלי דם (CVD) חולקות אטיולוגיה משותפת ואסטרטגיות מניעה. מכיוון שאוכלוסיית האנשים המבוגרים גדלה ברחבי העולם גדלה, סיבוכי אלצהיימר נוטים להשפיע על תקציב הבריאות העולמי ועל הכלכלה. מחלות לב וכלי דם הן הגורם העיקרי לתמותה עולמית הן במדינות המפותחות והן במדינות המתפתחות. ביו־רכיבים של פטריות עשויים להבטיח שליטה בשתי המחלות, בהתבסס בעיקר על מחקרים שנערכו במעבדה ובבעלי חיים, שמהם עלו ממצאים המעידים על התפקיד הפולי־פרמצבטי של פטריות המטפלות באלצהיימר ובמחלות לב וכלי דם.