בלוטת התריס

מחלות האשימוטו – תת־פעילות אוטואימונית של בלוטת התריס

היפותירואידיזם אוטואימוני, הידוע גם בשם האשימוטו, הוא הנפוץ ביותר מבין המחלות האוטואימוניות. האשימוטו משפיע על כ־2% מהאוכלוסייה ומהווה 85% מכלל מחלות בלוטת התריס.

רפואה קונבנציונלית מציעה כמה גישות שפועלות לייצוב הורמוני בלוטת התריס, אך לעתים קרובות אנשים הסובלים מתפקוד לקוי של הבלוטה חווים תסמינים לאורך כל החיים, ללא הפוגה.

אחת הסקירות הרחבות ביותר שהתמקדו במחקר של מחלות בלוטת התריס של החוקרת קארה אוניל, המתמחה במחלות אוטואימוניות של בלוטת התריס, מציגה מגוון צמחי מרפא שהוכחו קלינית כמשפרים את תפקוד בלוטת התריס. גם פטריית הקורדיספס (Cordyceps) כלולה בהם, מכיוון שהיא נמצאה יעילה לטיפול במחלות דלקתיות אוטואימוניות אחרות כגון אסטמה, סוכרת סוג 1 ומחלה נפריטית כרונית. ישנן עדויות לשימוש בקורדיספס לטיפול בהאשימוטו. במחקר שהשתמשו בו במה שכונה “קפסולת קוברין” (כמוסה בת 2 גרם של קורדיספס מותסס), הראו המשתתפים עם האשימוטו ירידה של 51.3% בנוגדני TPO והפחתה של39.49% בנוגדני TG, בהשוואה לקבוצת הביקורת. מחקר זה התבסס על מחקרים סיניים קודמים, שהראו הפחתה דומה בנוגדני TPO ו־TG באמצעות שימוש בקורדיספס. משתתפי המחקר שלהם האשימוטו נצפו כבעלי ערך נמוך יותר של תאי T עוזרים ביחס לתאי T ציטוטוקסיים.

לאחר 24 שבועות של שימוש בקפסולת קוברין הגיעו המשתתפים במחקר לרמה נמוכה יותר של תאי T ציטוטוקסיים ביחס לתאי T עוזרים, וזוהי העדות לכך שקפסולת קוברין מועילה בשיקום האיזון של תאי T. במחקרים אחרים הוכח כי קורדיספס מגרה לימפוציטים מסוג T, לימפוציטים מסוג B, תאים הורגים טבעיים ומקרופאגים. בהתבסס על מחקר זה, נראה שפטריית קורדיספס יכולה להשיב את האיזון בין תאי T עוזרים ותאי T ציטוטוקסיים. 

מחקר שפורסם בחודש אוגוסט 2021 מתאר ניסוי בעכברי מעבדה שנועד לחקור את ההשפעה הטיפולית של פטריית קורדיספס על דלקת בלוטת התריס האוטואימונית (EAT). טיפול בפטריית קורדיספס במינון גבוה הביא להפחתה ניכרת בספירת התאים הלבנים וברמות ה־TSH במחזור הדם, נוגדני בלוטת התריס וציטוקינים בעכברים שסבלו מ־EAT. נמצא שמינון גבוה של פטריית קורדיספס יכול לשמש כסוכן טיפולי חדשני ומבטיח ל־AIT.