פטריות שימשו זה מכבר למטרות רפואיות ומזון במשך למעלה מאלף שנים, אך ניתוח עומק של התכונות המקדמות של פטריות באמצעות ויסות המיקרוביוטה של המעיים טרם בוצע במלואו. פטריות מהוות מקור עצום (ולא מנוצל ברובו), של חומרים פרמצבטיים חדשים וחזקים. פטריות משמשות לטיפול במחלות מגוונות, כמו מחלות עור ומחלות קשות ביותר כמו איידס. בסקירה שפורסמה בשנת 2017 בסין, המציגה את היתרונות הבריאותיים של פטריות מאכל באמצעות מיקרוביוטה של המעיים. בסקירה נמצא כי פטריות בעלות תכונות אנטי אלרגיות, נוגדות כולסטרול, אנטי גידולים ואנטי סרטניים. בנוסף, פטריות עשירות בפחמימות, כמו כיטין, המיצלולוז, β ו-α-גלוקנים, מאננים, קסילנים וגלקטנים, מה שהופך אותן לבחירה מועדפת לפרה-ביוטיקה, כדי לעורר את הצמיחה של מיקרוביוטה במעיים, ומעניקות יתרונות בריאותיים למארח.
גופי פרי של פטריות הם אורגניזמים הטרוטרופיים המשיגים את כל הדרישות התזונתיות שלהם ממצעי פטריות שהם שאריות צמחים אגרו-תעשייתיים ותוצרי לוואי של היער, הנקראים בדרך כלל חומרים ליגנו-תאית. מצע טוב לגידול פטריות חייב להיות מתאים הן כימית והן פיזית, כמו גם להיות בעל התנאים המתאימים לפעילות מיקרוביאלית. במאמר משנת 2018 נמצאו יישומים ביו-רפואיים של פטריות רפואיות, המשמשות כיום כ-1) מזון תזונתי, 2) מוצרי תוספי תזונה, 3) סוג חדש של תרופות הנקראות “תרופות פטריות או תרופות פטריות”, 4) סוכני בקרה טבעיים בהגנה על צמחים המדגימים פעילות קוטל חרקים, קוטל פטריות, קוטל חיידקים, קוטל עשבים, נמטו-קוטל ואנטי-פיטובירליים, ו-5) קוסמטיקה.
עיכוב של פרוטאז ויראלי הוא יעד חשוב בגילוי ופיתוח תרופות אנטי-ויראליות. עד כה, תרופות מעכבי פרוטאז, במיוחד מעכבי פרוטאז HIV-1, היו זמינות לשימוש קליני בבני אדם בטיפול בנגיף קורונה. עם זאת, לתרופות אלו יכולות להיות תופעות לוואי שליליות העלולות להפוך לבלתי יעילות עקב עמידות לתרופות. לפיכך, החל חיפוש אחר תרכובות ביו-אקטיביות טבעיוות עם יכולות מעכבות נגד פעילות פרוטאז HIV-1. פטריות מהוות מקור לתרכובות ביו-אקטיביות טבעיות המציעות פוטנציאל טיפולי במניעת מחלות ויראליות ולשיפור האימונומודולציה האנושית. סקירה רחבה מציגה את הממצאים הנוכחיים על פטריות כיצרניות מעכבי פרוטאז, בעלות תרכובות ביו-אקטיביות שיכולות לספק פעילויות אימונומודולטוריות, כסוג של סוכן טיפולי פוטנציאלי לנגיף קורונה בעתיד.
אנטי ויראלי
במאמר שפורסם במגזין פטריות המרפא בשנת 2021 מציג סקירה המספקת תוצאות שהושגו על ידי מדענים ממדינות שונות על הפעילות האנטי-ויראלית של פטריות מרפא נגד נגיפי שפעת העלולים לגרום למגפות. נכון לתקופה זו, החיפוש אחר תרכובות אנטי-ויראליות רלוונטי בקשר למגיפת מחלת הקורונה (COVID-19) הנגרמת על ידי תסמונת נשימתית חריפה קשה וירוס קורונה 2 (SARS-CoV-2). פטריות מרפא מכילות תרכובות פעילות ביולוגית (פוליסכרידים, חלבונים, טרפנים, מלנינים וכו’) המפגינות השפעה אנטי-ויראלית. המחברים מציגים את העבודה שבוצעה במרכז המחקר הממלכתי לווירולוגיה וביוטכנולוגיה וקטור ברוסיה, שתפקידו להגן על האוכלוסייה מפני איומים ביולוגיים. מרכז המחקר מחזיק באוסף של נגיפים פתוגניים רבים, שאפשרו בדיקה של תמציות מים, פוליסכרידים ומלנינים מגופי פרי ותרביות פטריות. מוצגות תוצאות על תת-סוגים שונים של נגיף השפעת, ותשומת לב מיוחדת מוקדשת ל-Inonotus obliquus (פטריית צ’אגה). תרכובות המופקות מפטריה זו מאופיינות במגוון הרחב ביותר של פעילות אנטי-ויראלית. נתונים השוואתיים מוצגים על הפעילות האנטי-ויראלית של מלנין מ-I. obliquus טבעי וביומסה שקועה של זן יעיל מבודד בתרבית נגד זן המגפה של וירוס השפעת (H1N1 pdm09).