סרטן

פטריות מרפא משמשות כבר מאות שנים, לטיפול בזיהומים. ביפן וסין אושרו פטריות מרפא כתוספת לטיפולי סרטן ב- מ-30 שנה האחרונות, לאור ממצאים קליניים נרחבים של שימוש בטוח כסוכנים בודדים או בשילוב עם טיפולי כימותרפיה או הקרנות. מכון הסרטן הלאומי בארה״ב, ריכז תמצית של  מחקרים רבים בקרב עולם הרפואה והמחקר של השנים האחרונות בהם נמצאו ממצאים חיובים  לטיפול משולב פטריות מרפא במחלות סרטן שונות. 

מאז שנות ה-80, תועדו השפעות רפואיות במחקרים מדעיים עם פטריות Basidiomycota ,Agaricus blazei Murill , Hericium erinaceusו-Grifola frondosa מהרפואה המסורתית הברזילאית והמזרחית. התמקדות מיוחדת הייתה בהשפעות האנטי-גידוליות שלהן, אך גם התכונות האנטי-דלקתיות ואנטי אלרגיות של הפטריות נחקרו. המנגנונים האנטי-גידוליים היו התקפת גידול ישירה, למשל, אפופטוזיס ודיכוי גרורתי, או הגנה עקיפה, למשל, עיכוב ניאווסקולריזציה של הגידול ותגובת T helper cell (Th) 1. המנגנונים האנטי-דלקתיים היו הפחתה בציטוקינים פרו-דלקתיים, מתח חמצוני ושינוי במיקרוביוטה של ​​המעיים, והמנגנון האנטי-אלרגי הביא לשיפור של מאזן Th1/Th2 מוטה. מכיוון שסביבה Th2 דומיננטית נמצא גם בסרטן, אשר לעיתים קרובות נגרמת על ידי דלקת כרונית מקומית, נראה ששלושת המצבים – גידול, דלקת ואלרגיה – קשורים ביניהם. מנגנונים נוספים ל-HE היו הגברת גדילת המיקרוביוטה המועילה של העצבים והמעיים, ויסות מתח חמצוני. נראה שהפטריות הרפואיות AbM, HE ו-GF בטוחות, ויכולות, למעשה, להאריך את אורך החיים במודלים של בעלי חיים, אולי בגלל הפחתת הגידול והחמצון. מאמר זה סוקר ממצאים פרה-קליניים וקליניים עם פטריות אלו והמנגנונים מאחוריהן.

סרטן הקיבה

סרטן הקיבה הוא הגידול הממאיר השכיח ביותר המאובחן בקוריאה. במקר משנת 2007 חוקרים בקוריאה ביצעו ניתוח רטרוספקטיבי של בחולים בכל השלבים של סרטן הקיבה שקיבלו PSK (המרכיב הפעיל ביותר בפטריית טרמטס – Turkey Tail ) בנוסף לכימותרפיה ובאלה שקיבלו כימותרפיה בלבד שהיו לקבוצת הביקורת. מקבלי PSK עם מחלה בשלב IB או שלב II הראו הישרדות טובה יותר של 5 שנים (84.4% לעומת 67.6%), אך לא נצפתה תועלת משמעותית בחולים עם מחלה בשלב גבוה יותר.

מחקר שפורסם ביפן בשנת 1994 מצא לראשונה את התועלת הקלינית של PSK עבור חולים שעברו כריתה של סרטן הקיבה ביפן. החוקרים הקצו באופן אקראי 262 חולים שעברו כריתת קיבה עם טיפול סטנדרטי של מיטומיצין תוך ורידי ופלואוראורציל פומי, או כימותרפיה בתוספת PSK הקשור לחלבון. המטופלים היו במעקב במשך 5 עד 7 שנים. PSK שיפר הן את שיעור הזמן ללא מחלת סרטן חוזר (Disease-free survival DFS)  ל-5 שנים (70.7% לעומת 59.4%) ושיעור ההישרדות ל-5 שנים (73.0% לעומת 60.0%) , בהשוואה לקבוצת הטיפול הסטנדרטית. החוקרים הגיעו למסקנה שיש להוסיף PSK לכימותרפיה סטנדרטית לחולי סרטן קיבה שעוברים כריתת קיבה מרפאת.

סדרת מחקרי ענק שנערכו בקרב למעלה מ-8,000  מטופלים מעיד על שיפור הישרדות לאחר סרטן עם תוספת של PSK, החוקרים הגיעו למסקנה ש-PSK יעיל כטיפול אימונותרפי משלים לחולים עם סרטן קיבה, באופן מובהק סטטיסטית וקלינית כאחד.

לבסוף, מחקר קטן במסגרתו  קיבלו מטופלים UFT פומי 300 מ”ג/ד או UFT בתוספת PSK שלוש גרם במשך שנה אחת לפחות לאחר שעברו כריתת קיבה עבור סרטן קיבה בשלב II או שלב III. שיעור ההישרדות ל-3 שנים היה 62.2% בחולים שקיבלו PSK ו-12.5% ​​בחולים שקיבלו UFT בלבד (P = .038). חשוב לציין שמדובר במחקר קטן יחסית של עשרות משתתפים בלבד. 

סרטן השד

בימים אלו נערך ניסוי קליני במימון המכון הלאומי של ארה”ב, לבדיקת השפעת פטריות מרפאת על חולות סרטן השד. עד כה המצאים טובים. 

סרטן גניקולוגי 

בסקירה של צוות חוקרים איטלקי שפורסמה בג׳ורנל הבינלאומי לפטריות מרפא,מהדורת 2019,  בחנו את התפקיד הפוטנציאלי של פטריות רפואיות במניעה וטיפול בסרטן גינקולוגי, וירוס כשל חיסוני אנושי וזיהומים בנגיף הפפילומה האנושי. בסקירה הציגו גם תוצאות של ניסויים in vivo ו-in vitro על 16 מינים שונים של Basidiomycetes ושלושה Ascomycetes, בעלי פוטנציאל מניעתי כימי ויעילים ביישום קליני בשילוב עם כימותרפיה. תמציות פטריות רפואיות הציגו יעילות ברורה בהפחתת שגשוג תאי הגידול ותופעות הלוואי בחולים עם גידולים גינקולוגיים העוברים טיפולים כימותרפיים. סקירה זו, הראשונה על השימוש בפטריות רפואיות במניעה וטיפול בסרטן גינקולוגי, שהדגישה את הפוטנציאל העצום של פטריות מרפא באונקולוגיה משולבת.

סרטן מעי גס

מחקר רטרוספקטיבי של ההישרדות של 63 חולים עם סרטן המעי הגס שהיו מעל גיל 70 וטופלו ב-UFT עם או בלי PSK כלל 24 חולים שקיבלו UFT בתוספת PSK. שיעורי ההישרדות ללא הישנות ל-3 שנים היו 76.2% בקבוצת PSK ו-47.8% בקבוצת UFT בלבד (ביקורת), ושיעורי OS ל-3 שנים היו 80.8% בקבוצת PSK ו-52.8% בקבוצת הביקורת. 

מחקר אחר ניתח תוצאות של 101 מטופלים ביפן שחלו בסרטן המעי הגס של Dukes B או Dukes C וטופלו ב-UFT או UFT בתוספת PSK במשך 24 חודשים לאחר הניתוח. חולים אלו היו במעקב עד 10 שנים לאחר הניתוח. ההישרדות של 10 שנים הייתה טובה יותר באופן משמעותי עבור חולים שטופלו ב-PSK, עם יחס סיכון של 0.3.

מחקרים קליניים של PSK בסרטן המעי הגס הראו הפחתה בהישנות ושיפור במערכת ההפעלה עם שימוש באדג’ובנטים. מטה-אנליזה של ניסויים קליניים פרוספקטיביים אקראיים, של טיפול אדג’ובנטי ב-PSK, שפורסמה בין השנים 1980 ו-2004, הראו כי טיפולים בשילוב PSK הטיבו משמעותית עם החולים לעומת טיפול ללא PSK. 

סרטן ריאות

ניסויים קליניים

31 דיווחים של 28 מחקרים נכללו בסקירה שיטתית של PSK בסרטן ריאות: 

  • 17 מחקרים פרה-קליניים
  • חמישה ניסויים מבוקרים לא אקראיים
  • שישה RCTs

כל חמשת הניסויים המבוקרים הלא-אקראיים דיווחו על שיפור בהישרדות החציונית עם שימוש ב-PSK בשילוב עם טיפול בקרינה קונבנציונלי ו/או כימותרפיה. PSK שלוש גרם עם כימותרפיה במקביל שימש בכל RCT, וכל ששת המחקרים הראו תועלת עבור לפחות אחת מנקודות הבאות:

  • מדדי תפקוד מערכת החיסון
  • משקל גוף
  • מצב ביצועים
  • תסמינים הקשורים לגידול
  • הישרדות

שימוש בפטריות מרפא לחולי סרטן

ריישי

בין הרכיבים הפעילים ביולוגית של G. lucidum הם טריטרפנואידים, פוליסכרידים, שומנים וחלבונים. [10-12] רוב מחקרי המעבדה השתמשו במוצרי G. lucidum המתקבלים באמצעות כל אחד מכמה תהליכי מיצוי, המייצרים מוצרים המכילים תערובת של שניים או יותר מהמינים המולקולריים הללו. חוסר טוהר זה של המוצרים הנבדקים עשוי להסביר חלק מהחפיפה של פעילויות ביולוגיות המיוחסות לרכיבים הבודדים.

מחקר בסין חקר האם polysaccharides G. lucidum יכולים לנטרל את הדיכוי החיסוני המתווך על ידי הפלזמה של חולים עם סרטן ריאות. הוכח שפוליסכרידים של G. lucidum נוגדים דיכוי חיסוני זה במודל של תרבית תאים בבעלי חיים; לכן, ניסוי זה נעשה כדי להעריך האם ניתן לשכפל את ההשפעה בבני אדם. תוצאות דומות נצפו במבחנים נוספים שהובילו את החוקרים למסקנה שדיכוי הנגרמת בפלסמה של חולי סרטן ריאות של הפעלת לימפוציטים על ידי phytohemagglutinin עשוי להיות מנוגד באופן מלא או חלקי על ידי polysaccharides G. lucidum, מה שהופך אותם לאדג’ובנט אטרקטיבי בטיפול בסרטן. 

סרטן מעי גס

חוקרים יפנים חקרו תמצית מסיסת במים ממדיום תרבותי של G. lucidum mycelia  -MAK בחולים עם אדנומות המעי הגס. לאחר שאובחנו עם אדנומות המעי הגס בקולונוסקופיה, נרשמו 123 מטופלים לקבוצת הטיפול ב-MAK, ו-102 ביקורות ללא טיפול נבחרו באקראי ממטופלי המחלקה. תוצאות אלו מצביעות על כך ש-MAK עשוי לדכא התפתחות של אדנומות טרום-ממאירות של המעי הגס

מאיטאקי

מחקר משנת 2013 מצביע על כך שמאיטאקי יכול להיות שימושי במניעה ובטיפול בסרטן השד. חוקרים מציעים כי פטריה זו יכולה להילחם בצמיחה ורבייה של תאים סרטניים. פטריית מאיטאקי הוכחה כמקור מהימן כדי לדכא את צמיחת הגידול בעכברים. זה יכול גם להגדיל את מספר התאים הנלחמים בגידול. זה מצביע על כך שהוא יכול להיות יעיל גם בניהול סרטן בבני אדם כאשר הוא נלקח דרך הפה. מחקר קודם מצא כי Maitake D-Fraction, שהיא תמצית, יעילה בהריגת תאי סרטן אנושיים. היא נלקחת לצד חלבון שנלחם גם בסרטן והצליח להגביר את יעילות החלבון.

צ׳אגה

יותר ויותר, חוקרים לוקחים ברצינות את האפשרות שפטריות צ׳אגה עשויות למנוע סרטן ולהאט את צמיחתו. צ׳אגה עשירה בנוגדי חמצון, שהם כימיקלים המסייעים במניעת נזק לתאים הנגרמים מרדיקלים חופשיים או מחמצנים. כאשר הגוף אינו מסוגל לייצר מספיק נוגדי חמצון כדי למנוע את הנזק הזה, נוצר לחץ חמצוני. לחץ חמצוני עלול לגרום לסרטן ולשורה של בעיות בריאותיות אחרות.

מחקר משנת 2010 מצא צ׳אגה יכולה להאט את צמיחתם של תאי סרטן ריאות, שד וצוואר הרחם בצלחת פטרי. אותו מחקר מצא גם צ׳אגה יכולה להאט את צמיחת הגידולים בעכברים. מחקר משנת 2009 מצא שטריטרפנים, התרכובות המצויות צ׳אגה ובמספר פטריות אחרות, גורמות להרס עצמי של תאי הגידול. עם זאת, בניגוד לטיפולי סרטן אחרים, נראה כי צ׳אגה אינה פוגעת בתאים בריאים.

למרות שמחקרים אחרים מצאו תוצאות מבטיחות דומות, כולם בוצעו על בעלי חיים או במעבדה. כדי להוכיח באופן חד משמעי את היתרונות האנטי-סרטניים של צ׳אגה, החוקרים יצטרכו לערוך מחקרים מקיפים על בני אדם.

רעמת האריה

התכונות נוגדות החמצון של פטריות רעמת האריה  עשויות למלא תפקיד במניעה או טיפול בסרטן. תוצאות מחקר חוץ גופי מצביעות על כך שלתמציות רעמת האריה יש פוטנציאל טיפולי נגד לוקמיה אנושית. מחקר באמצעות מודלים של בעלי חיים מצא שתמציות פטריות אלו עשויות להילחם גם בתאי סרטן הכבד, המעי הגס והקיבה. הממצאים הללו מבטיחים, אך לא ניתן כרגע לאשר שאותן השפעות יחולו על אנשים.