בטא גלוקנים הם חומרים מזינים שעשויים להגביר את חסינות הגוף ולהילחם בזיהומים חיידקיים. עד כה מחקרים לא הציגו תוצאות חד־משמעיות בנוגע ליתרונות של בטא גלוקן בטיפול בסרטן, אולם בטא גלוקנים עשויים לשפר את רווחתם של אנשים שאובחנו עם מזותליומה, נוסף ליתרונות אחרים.
מהם בטא גלוקנים?
בטא גלוקנים הן תרכובות סוכריות המצויות בחיידקים, בשמרים, בפטריות, באצות ובצמחים כמו שיבולת שועל ושעורה.
הן מקור לסיבים מסיסים, ומחקרים מראים שהן עשויות להפחית רמת כולסטרול גבוהה ולשפר מצבי עור כגון אקזמה, פצעי שינה ופצעים וכוויות שנגרמו כתוצאה מטיפול בקרינה.
היתרונות הפוטנציאליים של בטא גלוקן לטיפול בסרטן:
- סיוע למערכת החיסון להילחם בזיהומים חיידקיים.
- שיפור הפעילות של תאי T טבעיים, חלק ממערכת החיסון המזהה ותוקף תאים סרטניים.
- בטא גלוקנים הם גם פרה־ביוטיקה, כלומר, מזון לאוכלוסיית החיידקים הבריאים במערכת העיכול האנושית. אוסף החיידקים במעיים מכונה מיקרוביום.
אנשים שאובחנו עם מזותליומה ושוקלים נטילת בטא גלוקן צריכים להתייעץ תחילה עם האונקולוג שלהם כדי לדון בהשפעות אפשריות, בתופעות לוואי ובמינונים.
כיצד פועל בטא גלוקן?
מחקרים אינם מצביעים על כך שבטא גלוקנים יכולים להרוס ישירות תאים סרטניים. במקום זאת, בטא גלוקנים מעוררים בעקיפין את מערכת החיסון לתקוף תאים סרטניים.
בטא גלוקנים נספגים לראשונה במעי הדק ומתפרקים לחלקים קטנים יותר. חומרים אלה נכנסים לאחר מכן לחלקים בגוף שבהם הם מקיימים אינטראקציה עם מוח העצם ועם חלקים שונים של המערכת החיסונית.
ברגע שהם נמצאים במערכת החיסון, החוקרים מאמינים כי בטא גלוקנים
- משפרים את ההפעלה החיסונית, המתורגמת לפעילות אנטי־סרטנית.
- מדרבנים תאי חיסון לייצר תרכובות אנטי־סרטניות הנקראות ציטוקינים, המווסתות דלקות ומסייעות למערכת החיסון להילחם במחלות כמו סרטן.
מחקרים על בטא גלוקנים וסרטן:
מחקרים אפידמיולוגיים מצביעים על כך שתזונה המכילה בטא גלוקנים עשויה למנוע או להאט התפתחות של סרטן, כולל סרטן השד וסרטן הקיבה. כך לפי סקירה משנת 2019, שפורסמה ב־Critical Reviews in Food Science and Nutrition.
חשוב לציין כי רוב מחקר הסרטן על בטא גלוקן נעשה במבחנות ובמחקרים בעכברים, עם מעט ניסויים בבני אדם. אך על פי סקירה משנת 2013, שפורסמה ב־Anti-Cancer Agents in Medicinal Chemistry, ניסויים בבני אדם נערכו מחוץ לארה”ב, והמשתתפים דיווחו על השפעה חיובית על הישרדות המטופל ואיכות החיים. מחקר משנת 2012, שפורסם בכתב העת Surgery Today, מראה שיפן אישרה לשימוש בטא גלוקן שמקורו בפטריות בשילוב כימותרפיה לטיפול בסרטן קיבה וסרטן המעי הגס ולהארכת הפוגה בקרב חולים בסרטן ריאות.
כמה מחקרים מראים כי בטא גלוקנים עשויים להגביר את פעילות המערכת החיסונית בחולים עם סרטן בשלב מאוחר, על פי סקירה משנת 2009, שפורסמה בכתב העת Journal of Hematology and Oncology. אחד המחקרים בסקירה מצא שתמצית בטא גלוקן גרמה להתכווצות גידולים ביותר מ־60% מהמשתתפים עם גידולי ריאות, כבד ושד, אך תקפות המחקר הוטלה בספק בידי חוקר בלתי תלוי. מחקר אחר בחולי סרטן ריאות בשלבים מאוחרים מצא שלבטא גלוקן השפעות לא חד־משמעיות ומעורבות על מערכת החיסון.
יש לערוך מחקרים נוספים בארה”ב כדי להגיע להסכמה בנוגע ליתרונות של בטא גלוקנים בטיפול בסרטן.
מזונות המכילים בטא גלוקן
בדרך כלל רופאים ודיאטנים ממליצים לאנשים לצרוך בטא גלוקן דרך התזונה שלהם במקום לקחת תוספים. עם זאת, תוספי בטא גלוקן זמינים ונחשבים בדרך כלל לבטוחים.
צמחי מאכל ופטריות המכילים בטא גלוקן:
- שיבולת שועל, שעורה, חיטה, שיפון וסורגום
- אצות
- שמרי בירה
- ריישי, שיטאקי ומייטאקי
בשעורה ובשיבולת שועל ישנה הכמות הגדולה ביותר של בטא גלוקנים למנה. כוס אחת של שעורה מבושלת מספקת 2.5 גרם של בטא גלוקנים, בעוד בכוס של שיבולת שועל יש 2 גרם מהסיב הבריא הזה.
שילוב של מזונות עשירים בבטא גלוקן בתפריט באופן קבוע הוא אפשרות טובה להשגת היתרונות הבריאותיים הגלומים בחומר זה.
תופעות לוואי אפשריות של בטא גלוקן
צריכה של כמות מומלצת של בטא גלוקן באמצעות בחירות תזונתיות עשויה לא לגרום לתופעות לוואי, אך נטילת תוסף בטא גלוקן טומנת בחובה תופעות לוואי וסיכונים אפשריים.
תופעות הלוואי העלולות להיגרם מנטילת תוסף בטא גלוקן דרך הפה:
- שִׁלשׁוּל
- בחילה
- הקאה
תופעות הלוואי העלולות להיגרם מנטילת בטא גלוקן דרך הווריד:
- כאבי גב ומפרקים
- חום וצמרמורות
- מתן שתן מוגזם
- שלשול
- שינויים בלחץ הדם
- פריחות בעור
- בלוטות לימפה נפוחות
אומנם לתוספי בטא גלוקן יש מוניטין טוב מבחינת בטיחות השימוש, אך ייתכן שהם לא בטוחים לכולם. מוצרים אלו עלולים להחמיר את תופעות הלוואי של מערכת העיכול בעקבות טיפול בסרטן ולהפריע לתרופות מסוימות.
אם אתם מעוניינים לקחת בטא גלוקן או להשתמש בכל סוג של טיפול משלים, שוחחו תחילה עם הרופא שלכם כדי לוודא שבטוח עבורכם להשתמש במוצרים אלו.