בשבת אחת במאי האחרון, שיין הית’ התעורר עם רעיון: היזם הסדרתי הצעיר ישווק את משקה שחלק עם חברים בוניס ביץ׳ – תבשיל בוצי של תה, קקאו, תבלינים וארבעה מיני פטריות – לעולם הרחב. “בסוף השבוע עיצבתי את המותג, הזמנתי כמות מינימלית של מלאי והעליתי אתר”, אומר הית’. ביום שלישי, הוא מכר באינטרנט 15 פחיות של תערובת המשקה היבש שהוא כינה Mud\Wtr תמורת 30 דולר כל אחת. שישה חודשים לאחר מכן, ההכנסות עלו על שש ספרות, הוא אומר, ועם תחילת השנה החדשה, “השקיעה בנו קרן השקעות מיליון דולר ועברנו למשרד בלוס אנג’לס”.
לפטריות יש רגע. והשוק חורג הרבה מעבר לפורטובלוס, השיטאקים ופטריות הכפתורים שניתן למצוא בגזרת במרכול השכונתי הקרוב, מדובר בפטריות רפואיות או בשמן הנוסף “פטריות פונקציונליות”, ולמי שלא מכיר הן בשימוש במשך מאות שנים ברפואה המסורתית.
פטריות המרפא נחשבות כבר למעלה מכמה שנים כאחת מ-10 מגמות המזון והבריאות המובילות, פתאום, זנים אקזוטיים כמו ריישי, צ’אגה, קורדיספס ורעמת אריות מופיעים בכל דבר, החל באבקות, תמציות לקפה, תה, שייקים, מרק, שוקולדים, קרמי פנים וג’ל רחצה.
מכירות פטריות בארה”ב הסתכמו בהכנסות של כמעט 5 מיליארד דולר ב-2017, ועלו ל-7.4 מיליארד דולר ב-2020. והשוק רק גדל וגדל.
הפטריות מספקות אנרגיה ושיפור מצב הרוח, מגדילות את החיוניות והסיבולת, משפרות את תפקוד המוח ומסייעות בהפחתת גידולים סרטניים. לחלק ניכר מהן יש תכונות אנטי-אייג’ינג כדי לשמור על החיות הצעירה שבתוכננו, מאריכות חיים, מחזקות את האנרגיה והרוח שלנו. פטריית המרפא הטיפוסית תסייע להילחם בהשפעות הלחץ והחרדה היום יומית, לצד חיזוק המערכת החיסונית והסיבולת הפיזית.
פטריות קסם
פטריות הקשורות באופן מסורתי לתכונות רפואיות אינן תמיד טעימות בפני עצמן. (לצ’אגה, למשל, יש טעם ומרקם של קליפת עץ.) אבל מנקודת מבט תזונתית, הזנים שאנו נוהגים לנשנש ולבשל איתם טובים למדי. פטריות אכילה דלות בקלוריות (כוס אחת של פטריות לבנות פרוסות גולמיות היא רק 16 קלוריות), עשירות בחלבון וסיבים, ומקור טוב לוויטמינים מקבוצת B וכן למינרלים כמו אשלגן, נחושת וסלניום. פטריות מכילות גם כמויות גבוהות בצורה יוצאת דופן של נוגדי החמצון ארגותיאון וגלוטתיון, אותם נוגדי חמצון ידועים בהגנה על תאים מפני נזקים הקשורים למחלות כמו סרטן, מחלות לב ואלצהיימר.
ולפטריות יש לפחות תכונה “קסם” אחת: כמו אנשים (ובניגוד לצמחים) הן יכולות להמיר אור אולטרה סגול מהשמש לוויטמין D. מלבד כמה סוגים של דגים שומניים ומוצרי חלב מועשרים, פטריות הן אחת היחידות מקורות תזונתיים טובים לויטמין החיוני.
פטריות כתרופה?
בנוסף לאכילת פטריות, תרבויות ברחבי העולם עושות שימוש בפטריות פונקציונאליות ברפואה במשך אלפי שנים. הרופא היווני היפוקרטס זיהה את פטריית האמאדו כטובה להפחתת דלקות ולצריבה של פצעים בסביבות 450 לפני הספירה. אוצי איש הקרח, שהשתמר באלפים האיטלקיים במשך כ-5,300 שנה, התגלה עם ביצי תולעת שוט במערכת העיכול שלו, וכנראה שלא במקרה, רצועת עור מסביב לצווארו מושחלת בפטריות שידוע כי הן הורגות טפילי מעיים.
טקסטים רפואיים סיניים המתוארכים כבר בשנת 206 לפנה”ס מתארים את ריישי כמחזק נגד הזדקנות. השימוש הנרחב בפטריות מרפא נמשך באסיה כיום, עם יותר מ-100 זנים המשמשים רק לטיפול בסרטן.
פטריות מייצרות הרבה תרכובות כימיות מעניינות שיכולות להיות הגנתיות”, הן הודפות חיידקים ופולשים גופניים אחרים שגורמים לנו לחלות. למי שלא ידע פטריות מייצרות כמה מהתרופות החשובות ביותר שלנו הפניצילין וגם תרופות להורדת כולסטרול נגזרו מפטריות..
אחד הסוגים הנחקרים ביותר של פטריות מרפא הוא זנב הודו, הנקרא כך מכיוון שהוא גדל בטבעות בצבע סתיו הדומות לנוצות. מחקרים בבני אדם ובעלי חיים מצביעים על כך שמרכיב של זנב הודו, פוליסכריד-K PSK, עשוי לעורר את מערכת החיסון. בניסויים קליניים, נראה שהתוסף משפר את ההישרדות עבור אנשים עם סרטן קיבה או סרטן המעי הגס, ולמרות שהראיות לא כל כך חזקות, עשוי להועיל גם לסובלים מסוגים אחרים של סרטן.
מספר ניסויים קליניים מראים כי תרכובת דומה, לנטינן, המופקת מפטריות שיטאקי, מאריכה את ההישרדות בחולים עם סרטן קיבה, ערמונית, מעי גס וכבד בשילוב עם כימותרפיה. גם PSK וגם lentinan מאושרים ביפן כתוספת לטיפולים קונבנציונליים לטיפול בסרטן.
זנים אחרים מראים הבטחה, אך לרוב המחקר לא התקדם מעבר למבחנות ומחקרים בבעלי חיים. מחקרים אלה מצאו שכמו בזנב הודו ושיטאקי, רכיבים שנמצאים בפטריות ריישי עשויים לחזק את המערכת החיסונית להילחם בסרטן. במחקרי עכברים, חוקרים מצאו שתמציות מפטריות צ’אגה משפרות את הלמידה והזיכרון, הפחיתו את הדלקת, הגבירו את סיבולת הפעילות הגופנית והורידו את רמת הסוכר בדם. נמצא כי פטריות רעמת האריה מזרזות ריפוי פצעים ומסייעות בתיקון עצבים בחולדות פצועות.
נכון להיום, ה-FDA רק מאפשר לומר שלפטריות יש תכונות נוגדות חמצון, תומכות במערכת החיסון ותומכות בבריאות כללית -אך ללא מחקרים קליניים בבני אדם, קשה להפריד בין עובדות לדימיון. לכן בשנים האחרונות יש צמיחה ענקית בכמות המחקרים על פטריות מרפא ורבים מהם נמצאים על סף פריצות דרך גדולות. יש מבול של ידע שמגיע במורד הזרם לתודעת הציבור.
אז איפה נמצאת האמת?
אם טענות למוצרי פטריות נשמעות יוצאות דופן ובו בזמן מעורפלות במקצת, זה מכוון. בניגוד לתרופות, תוספי תזונה מוסדרים באופן רופף רק על ידי מינהל המזון והתרופות (FDA) – יצרנים יכולים למתוח טענות בריאותיות כל עוד הם לא אומרים שמוצר יאבחן, יטפל, ירפא או ימנע מחלות. כדי למנוע בדיקה מיותרת, יצרני תוספי מזון ומזון פונקציונלי חורגים מהקו הזה מבלי לחצות אותו.
תוצר לוואי נוסף של רגולציה רופפת הוא שיצרני תוספי מזון לא צריכים להוכיח שהמוצרים בטוחים ויעילים – או אפילו שהם מכילים את מה שכתוב בתווית. מחקר משנת 2017 שפורסם בכתב העת Nature מצא שרק חמישה מתוך 19 מותגי תוספי מזון הכילו את כמות פטריות הריישי המצוינת על התווית.
אם אתה רוצה לנסות תוסף פטריות, חשוב לקנות מוצרים מיצרן איכותי, מהימן, כזה שבודק את המוצרים בבדיקות מעבדה חיצוניות, של גורם צד שלישי לא תלוי. חשוב לוודא את איכות חומרי הגלם, המרכיבים במוצר וכמות החומר הפעיל. כדאי לחפש מוצרים המבוססים על פטריות אורגניות עם אישור משרד הבריאות, הפטריות משקפות את הסביבה שבה הן גדלות. אז 100% אורגני ו-100% טבעי זה ללא ספק תנאי הכרחי.